De jacht op het verzet

Ad van Liempt (red.) De jacht op het verzet. Het meedogenloze optreden van Sicherheitsdienst en Nederlandse politie tijdens de Tweede Wereldoorlog (Amsterdam 2013)
€9,99 (ebook)
Bestel het boek bij Uitgeverij Balans

De jacht op het verzet De jacht op het verzet is een vervolgstudie op het boek Jodenjacht (2011). Dit boek geeft een beeld van de manier waarop de Sicherheitsdienst, met behulp van speciale politie-eenheden het verzet in Nederland probeerde te onderdrukken. Voor dit boek schreef ik het hoofdstuk over de Landwacht. Dit was een hulpkorps dat eind 1943 werd opgericht met als doel Nederlandse nationaal-socialisten te beschermen. Dit korps ontwikkelde zich tot een zeer gewelddadige eenheid, die een grote rol speelde in de jacht op het lokale verzet.

Televisieprogramma Andere Tijden maakte op basis van het hoofdstuk dat ik schreef een aflevering over Bloedploeg Norg, de bijnaam van een groep Landwachters in Drenthe. De groep werd in korte tijd berucht door haar hardhandige optreden, martelpraktijken en executies. Bekijk de aflevering hier: